768 Bilar i lager

Volvo godkänner HVO100 i dagens bilar

Nu är det fritt fram för nyare Volvo-bilar på SPA- och CMA-plattformen från 2015 och framåt tankas med det fossilfria bränslet HVO100.

Volvo öppnar nu upp för dig som Volvoägare att tanka med den fossilfria biodieseln HVO100. De bilar som omfattas är samtliga modeller med plattformarna SPA och CMA, från 2015 och framåt och som har Volvos egentillverkade, fyrcylindriga dieselmotor. Du som bilägare behöver inte göra någon typ av konverteringar eller anpassningar av din bil för att du ska kunna tanka HVO100 utan du tankar precis som vanligt.

– Vi har fått mycket positiva reaktioner från våra kunder på denna nyhet. Detta är ett bevis på det hållbarhetstänk som vi ser från Volvos sida, speciellt med tanke på att det inte bara gäller kommande modeller utan även på en stor del av befintliga bilar. Vi behöver alla verka för att finna teknikneutrala lösningar i jaken på lägre fossila utsläpp och det här är ett bra exempel på en sådan typ av lösning, säger Anders Hånberg, ansvarig KAM på Upplands Motor.

Under 2018 drev Volvo Cars ett projekt i samarbete med Taxi Göteborg där man körde ett hundratal bilar, främst V90, på HVO100. Projektet fortlöpte så bra vilket resulterade i att man under slutet av 2018 öppnade upp för att låta samtliga taxibolag i Sverige tanka med den förnybara biodieseln i dieselversionerna av V90 och S90 modellår 2018 och framåt samt V60 modellår 2019 och framåt.

Resultatet av det projektet föll väl ut varpå nu Volvo har meddelat att det även är fritt fram för privat- och tjänstebilister att tanka HVO100.
– Vi är nöjda med de goda resultaten från provningen med taxiflottor i Sverige. Därför kan vi släppa HVO100-bränslet fritt även för privat -och tjänstebilskunder, säger Mats Andersson som är Vice President för Propulsion Power Systems på Volvo Cars.

Godkända Volvo-modeller för tankning med HVO100

Det är inte alla dieseldrivna Volvo-modeller som får tankas med HVO100 utan endast de modeller som baseras på plattformarna SPA- och CMA och som nu är i produktion. Det innebär:

  • XC90 från 2015 och framåt
  • S90, V90, V90 Cross Country från 2016 och framåt
  • XC60 från 2017 och framåt
  • V60, V60 Cross Country från 2018 och framåt
  • XC40 från 2018 och framåt.

Äldre bilar, oavsett modellbetecking, får alltså inte tankas med HVO100.

Lägre utsläpp med HVO100

HVO, som står för Hydrerad Vegetabilisk Olja, sänker din bils utsläpp av koldioxid med 85-90%. Värt att veta är att den fossila diesel som tankas i Sverige redan är uppblandad med HVO och beroende på vart du tankar kan delen HVO uppgå till 49 procent. I HVO100 är dock andelen HVO 100 procent.

Den HVO100 som godkänts för tankning ska vara klassad enligt europeisk standard för paraffinisk diesel EN15940.

Relaterade nyheter

  • Volvo EX30 utsedd till “World Urban Car” 2024

    EX30 slog ut ett konkurrenskraftigt fält av nominerade och tilldelades titeln 2024 World Urban Car på New York International Auto Show.

  • Volvofinans Bank byter namn till Ziklo Bank

    Mycket är som vanligt och Volvofinans finns kvar som produktnamn och varumärke för alla Volvorelaterade tjänster – som Volvo Billån, Volvokort och Volvofinans sparkonto. Även betaltjänster och appen CarPay behåller sina namn.

  • Nu varnar din Volvo för olyckor framför dig

    Med nya Accident Ahead Alert introducerar Volvo Cars ytterligare en banbrytande uppkopplad säkerhetsfunktion i sina bilar: för första gången kan bilar varna förare om olyckor längre fram.

  • Volvo Cars uppgraderar elbilar och harmoniserar modellnamn

    Volvo Cars effektiviserar och standardiserar modellnamnen för sina elektriska bilar. De helt elektriska modellerna XC40 Recharge och C40 Recharge byter namn till EX40 respektive EC40.

  • Möt Concept Recharge i Sörred

    Nu har vi privilegiet att stolt visa upp Volvo Concept Recharge på vår anläggning i Sörred – en pionjär som banade vägen för dagens elbilar.

  • Vi öppnar vår nya Skadeverkstad i Kista

    Det är med glädje som vi nu tagit ett stort steg framåt i vår skadeaffär genom att öppna en ny, toppmodern skadeverkstad i Kista som svar på den växande efterfrågan.