Laddat – allt om elektrifiering

Allt fler svenskar väljer elbil framför en fossildriven bil idag och det kommer hela tiden nya modeller för en mängd olika behov. Här försöker vi guida dig som konsument i hur du ska tänka kring allt från val av bil till laddmöjligheter.

Miljöbonus för elbilar

Visste du att du sedan 1 juli 2018 får en bonus på 60 000 kronor om du köper en ny elbil? Det är en del av det så kallade bonus-malus-systemet som regeringen införde för att öka andelen miljöanpassade fordon. Bilar med höga koldioxidutsläpp får istället en högre fordonsskatt de tre första åren.

Ladda hemma-stöd

Du som privatperson kan ansöka om "Ladda hemma-stöd" för installation av laddpunkt. Det utgår, i korthet, på följande:

  • 50% av kostnad för box och standardinstallation (dock max 10 000:-)
  • För privatpersoner
  • Max ett stöd per fastighet
  • Utbetalas senast sex månader efter installation
  • Boxen måste kunna kopplas upp mot internet (en så kallad "Smart box")
  • Boxen måste ha Typ 2-kontakt
  • Boxen måste ha separat elmätare
  • Boxen måste Installeras av certifierad installatör med F-skatt

» Här kan du läsa mer om Ladda Hemma-stödet

Hur långt kan man köra en elbil på en laddning?

De flesta av dagens elbilar har en räckvidd på 20-30 mil och utvecklingen mot längre räckvidd går snabbt och ett antal modeller har redan passerat 40 mil, bl a Renault Zoe och Mercedes-Benz EQC. Men exakt hur långt du kommer på en laddning beror helt på hur mycket energi som kan lagras i batteriet. Bilens energiförbrukning påverkas av flera saker så som vädret, temperaturen, vägunderlaget, luftmotståndet och om du har kupévärmare eller luftkonditionering på inne i bilen.

Renault Zoe Iconic

Laddkabel - Typ 2

Så laddar du din elbil

En elbil kan laddas på olika sätt men det lättaste är att göra det där den står under en längre stund till exempel hemma eller på arbetsplatsen. Det går att ladda bilen i ett vanligt eluttag men Elsäkerhetsverket avråder från det eftersom det innebär en viss brandrisk och dessutom tar lång tid. Se det därför som en nödlösning om det inte finns några andra alternativ och ha hela tiden uppsikt över laddningen.

Det säkraste är att installera en laddstation i garaget eller vid parkeringsplatsen. Det är en enkel process som ska göras av ett elinstallationsföretag med verksamhetstyp "Övriga anläggningar för användning av el". När du köper laddbox av oss på Upplands Motor ingår alltid grundinstallation som utförs av behörig elektriker. 

Vårt utbud av laddboxar

Hur lång tid behöver bilen laddas?

Att ladda din elbil kan ta allt från 30 minuter till 12 timmar, allt beroende på hur stort batteriet är och vilken hastighet du laddar med. Oftast tar det längre tid hemma, men då är det också enkelt att ladda bilen över natten när du ändå inte använder den. Det går desto fortare vid snabbladdningsstationer som du ofta hittar vid snabbmatsrestauranger, bensinstationer och köpcentrum.

Idag finns det nästan 2000 publika laddstationer och drygt 8 000 laddpunkter över hela landet.

Laddlängd för elbilar - så långt kommer du på en timme

Så här långt kan du köra när du laddat en timme.